Äitiysosteopatia

Osteopatia raskauden aikana

Raskausaikana naisen keho käy läpi suuria muutoksia. Hormonaaliset tekijät, äidin kehon lähtötilanne ja rakenne määrittelevät nopeasti kasvavan sikiön elinolosuhteet ja molempien voinnin koko raskausajan. Äidin kehon painopiste muuttuu sikiön kasvaessa ja tämä jo itsessään aiheuttaa jännitteitä äidin kehoon.

Raskaus on luonnollinen tila, mihin naisen elimistö on rakennettu. Osteopatialla voidaan auttaa naisen kehoa sopeutumaan raskausajan muutoksiin ja valmistella kehoa tulevaan synnytykseen, jotta se olisi mahdollisimman luonnonmukainen kokemus molemmille.

Osteopatialla voidaan auttaa raskausaikana mm. alaselkäkipuihin, närästykseen, liitoskipuihin, päänsärkyyn, turvotukseen ja raajojen oireisiin. Äidin kehoa tasapainotetaan, kohdun ligamentteja hoidetaan ja tarvittaessa voidaan hoitaa myös sikiön asentoa vatsassa. Osteopatialla hoidetaan myös perätilavauvojen kääntämisiä lempeällä ja miellyttävällä tavalla. Tällöin vauvaa ei kuitenkaan käännetä, vaan luodaan kohtuun mahdollisimman hyvät olosuhteet sille, että vauva itse mahtuisi kääntymisen tekemään. Osteopatialla voidaan auttaa myös yliaikaisilla raskausviikoilla synnytyksen käynnistämisessä. Näissäkin tilanteissa tuetaan kehon omia prosesseja muuttamatta ja pakottamatta sitä mihinkään.

Kokemus raskausajan osteopatiasta on rentouttava sekä äidille että syntyvälle lapselle. Useat asiakkaat ovat kokeneet saavansa osteopatiasta apua myös synnytyspelkojen käsittelyyn, oppiessaan tuntemaan ja luottamaan omaan kehoonsa ja sen ihmeitä tekevään elämänvoimaan.

Synnytyksen jälkeinen osteopatia

Syntymän ihme on kaikessa ihmeellisyydessään rankka ja voimakas kokemus sekä äidille että vauvalle. Meidän jokaisen syntymä on yksi rankimmista asioista mitä olemme koskaan kokeneet. Sikiön koko elämä muuttuu kun sen elämä vauvana alkaa, kun sen verenkierrollinen yhteys äitiin katkeaa ja se alkaa hengittämän omilla keuhkoillaan. Sikiöaikaiset jännitteet purkaantuvat kehosta lapsen alkaessa liikuttelemaan kehoaan, raajojaan ja kehoonsa nähden valtavan suurta päätä. Suolisto aloittaa oman prosessinsa, kun lapsi alkaa imemään ja saamaan ravintoaineet ruuansulatuskanavasta istukan sijaan.

Jotkut sikiöaikaiset ja synnytyksen tuomat jännitteet saattavat jäädä lapsen kehoon ja niitä voidaan purkaa osteopatialla. Ihan jo vastasyntyeet vauvat ovat tervetulleita äidin kanssa osteopaatille. Ensimmäisellä käynnillä hoidetaan äitiä ja vauvaa yksikkönä, vaikka vauva onkin jo kohdun ulkopuolella. Symbioosivaiheen hoitaminen on yksi tärkeä osa osteopatiaa. Samalla hoidetaan synnytyksen aiheuttamat tilat sekä äidin että vastasyntyneen lapsen kehosta. Erityisen hyödyllistä on käydä osteopatiassa, jos synnytykseen ollaan puututtu millään tavoin. Sektion jälkeen on aina hyvä hoitaa sekä äitiä että vauvaa mahdollisimman pian, jotta kummatkin toipuisivat mahdollisimman hyvin ja luonnonmukaisesti.

Lasten osteopatia

Kasvavan lapsen keho on täydellinen. Se vitaalivoima mikä lapsen kehossa on,  kykenee korjaamaan useat kehonulkopuolelta tulevat haittatekijät. Immuniteetti kuitenkin vielä kehittyy useita vuosia ja lapsen keho opettelee sopeutumaan jatkuvasti muuttuviin olosuhteisiin, uuden tiedon omaksumiseen, jatkuvaan oppimiseen, kasvuun ja kehitykseen. Osteopatiassa kannattaa kasvavan lapsen kanssa käydä, vaikka ei olisikaan mitäään oireita, sairauksia tms. Jo itse kasvaminen on niin rankaa, että lapsen keho ottaa mielellään vastaan pientä ulkopuolista avustusta toteuttaessaan tätä tehtävää.

Osteopatialla tuetaan kehon omaa puolustusjärjestelmää, korjataan virheasentoja ja puretaan turhia jännitteitä lihas-, nivel ja kalvotasolta. Sillä voidaan auttaa mm. vatsavaivoissa, korvasäryissä, uniongelmissa, hampaiden kasvussa ja raajojen kasvukivuissa. Käytetyt tekniikat ovat lempeitä ja kehoa ei pakoteta mihinkään. Leikki-ikäisten lasten kanssa ei maata hiljaa pöydällä, vaan hoito tehdään lapsen ehdoilla leikin lomassa.

Osteopatiaa SUHK Mamalla tekee Osteopaatti D.O. Anne Väisänen

Ajanvaraus