Lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisy

Lantionpohjan toimintahäiriöistä puhuttaessa tyypillisimmin tarkoitetaan virtsankarkailua tai laskeumaa. Etenkin virtsankarkailu on hyvinkin yleinen oire ja satunnaista virtsankarkailua kokee elämänsä aikana ainakin puolet naisista. Virtsankarkailua esiintyy myös miehillä. Laskeuma on karkailua harvinaisempi tilanne, mutta ikääntyessä myös laskeuman esiintyvyys kasvaa. Muita lantionpohjan toimintahäiriöitä voivat olla esim. kiputilat, rakon tyhjentymisvaikeudet, ulosteen- tai ilmankarkailu tai seksuaalitoimintoihin liittyvät haasteet.

Lantionpohjan toimintahäiriöt ovat tyypillisesti hyvin hoidettavissa, mutta ennaltaehkäisyn keinoin niiltä voitaisiin parhaassa tapauksessa välttyä kokonaan. Lantion alueen vaivat ovat yhä edelleen helposti häpeää aiheuttavia ja tästä syystä voi ennaltaehkäisykin tuntua kaukaiselta. Ennaltaehkäisystä puhutaan jo jonkin verran raskauden yhteydessä, mutta toimintahäiriöitä voidaan pyrkiä ehkäisemään myös muissa elämän tilanteissa.

Toimintahäiriöitä ennaltaehkäiseviä keinoja ovat mm. ruokavalio, ummetuksen ehkäisy tai hoito sekä vessakäyttäytyminen säännöllisten, kiireettömien käyntien muodossa. Myös lantionpohjan lihaksista huolehtiminen on osa ennaltaehkäisyä, oli se sitten ylijännittyneiden lihasten rentoutusta tai heikentyneiden lihasten ennakoivaa vahvistamista. Raskausaikana lantionpohjaharjoittelu on perusteltua synnytyksen jälkeisen virtsankarkailun ennaltaehkäisemiseksi. Kaikessa lantionpohjaharjoittelussa tulisi aina huomioida myös rentoutus!

Iida Viitanen, Fysioterapeutti SUHK Mama Kamppi