Luonnollista puhetta seksistä – Kiihottuminen

Seksuaalinen kiihottuminen on kehon tapa reagoida seksuaalisesti miellyttävään asiaan. Kiihottumisen tunne muodostuu aivoissa, mutta kehossa se tuntuu erilaisina reaktioina kuten emättimen limakalvojen kostumisena tai kihelmöintinä, tykytyksenä sekä kuumotuksena sukupuolielinten alueella. Seksuaalisella kiihottumisella on suuri merkitys nautinnon ja seksuaalisen mielihyvän näkökulmasta ja kiihottumiseen liittyviin pulmiin voidaan löytää apu toisinaan hyvin pienilläkin asioilla.

Suurin osa naisen kiihottumisenhäiriöistä johtuu riittämättömästä seksuaalisesta stimulaatiosta ja siihen liittyy usein seksuaalista haluttomuutta ja orgasmikyvyttömyyttä.

Naisen kiihottumishäiriöt voidaan jakaa karkeasti kolmeen, joko subjektiiviseen kiihottumisen häiriöön, genitaaliseen kiihottumisen häiriöön tai näiden yhdistelmään. Koska ihminen on bio-psyko-sosiaalinen olento, onkin syytä pohtia minkä osa-alueen suhteen mahdolliset orgasmi esteet nousevat. 

Kiihottuminen on normaalia ja sen kautta voi tutkiskella itselle miellyttäviä tapoja nostattaa seksuaalista halukkuutta. Kiihottuminen myös lisää seksuaalista nautintoa ja tekee seksistä miellyttävämpää.

Mikäli kiihottumista seuraa toiminta, se voi johtaa orgasmiin, josta puhuttiin edellisessä blogitekstissä! Fyysisiä esteitä orgasmin tieltä voidaan poistaa esimerkiksi käyttämällä liukasteita, vaihtamalla asentoa ja stimuloimalla klitorista enemmän. Psyykkisiä esteitä voidaan purkaa käymällä läpi esimerkiksi omaa seksuaalihistoriaa tai ympäristötekijöitä. Näitä voi pohtia yksin tai yhdessä seksuaalineuvojan vastaanotolla.

Kun fyysiset tekijät on otettu huomioon ja ympäristöstä on saatu mahdollisimman turvallinen, voi mielen valjastaa halulle ja sitä kautta kiihottumiselle. Kiihottumisen apuvälineenä voi käyttää erilaisia mielikuvia, fantasioita tai vaikkapa seksileluja. Näistä kuulet lisää seuraavassa postauksessa!

Terhi Antikainen

Naisten terveyteen erikoistunut fysioterapeutti

Seksuaalineuvoja opiskelija

Lähde: Seksuaalilääketiede; Duodecim 2020 & Hyväkysymys.fi/seksuaalisuus; Väestöliitto 2018.